Olimpiada Micilor Bancheri Ediția a IIIa 2016

6 mai 2016

O initiativa pentru micii scolari.

„Educatia este cea mai puternica arma cu care putem schimba lumea” (Nelson Mandela), iar educatia financiara constituie o componenta extrem de importanta pentru Romania, avand in vedere nivelul actual la care ne situam.

In ultima perioada, initiativele in ceea ce priveste educatia financiara au luat amploare. Dovada sunt toate activitatile desfasurate in cadrul saptamanii „Scoala altfel”, dar si preocuparea intensa pentru popularizarea proiectului de educatie financiara la nivelul invatamantului primar.

In acest context, un rol special revine concursului national de educatie financiara „Olimpiada Micilor Bancheri”, ajuns la cea de-a treia editie.

Organizat de Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie, revista Cutezatorii, Inspectoratul Scolar Judetean Prahova si Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, impreuna cu BCR, Alpha Bank, MasterCard si Dedeman si cu sprijinul BNR, consursul s-a desfasurat la Bucuresti, vineri, 6 mai 2016.

Mii de scolari au concurat la olimpiada
Olimpiada micilor bancheri s-a desfasurat in 2 faze:

  • faza locala (pe scoala, cu doua etape – proba scrisa si proba practica) si
  • faza nationala (finala – cu proba scrisa).

Peste 7.500 de copii de la 75 de scoli din 29 de judete au fost inscrisi la etapa locala si au fost indrumati de peste 100 de cadre didactice.

In saptamana Global Money Week acestia au desfasurat proba scrisa, dar si activitati practice.

Dintre toti participantii la prima faza au fost selectati 120 de finalisti care au ajuns la faza nationala.

In data de 6 mai 2016, ei au sustinut o proba scrisa si au avut ocazia de a-si demonstra cunostintele dobandite de-a lungul orelor de educatie financiara din cadrul optionalului de Educatie Financiara, care se studiaza la clasa a III-a si a IV-a.

Examen, emotii, prietenii

Olimpiada micilor bancheri ramane un moment important pentru fiecare dintre dascali, elevi si parinti.
Pe langa un bun prilej de a-si testa cunostintele, olimpiada micilor bancheri este si un mod prin care atat elevii, cat si cadrele didactice care i-au indrumat de-a lungul timpului, fac schimb de experienta si de informatii pe diverse teme, pot interactiona si, de ce nu, lega prietenii ce poate ii vor aduce si anul viitor in acelasi loc, la acelasi concurs.

Vizitam si invatam

Dupa incheierea examenului dedicat olimpiadei, organizatorii si partenerii au stat de vorba cu copiii, i-au impartit in mai multe grupuri si au efectuat vizite la Mastercard, Alpha Bank, BCR si BNR. Astfel, micii bancheri au avut ocazia sa descopere lucruri interesante despre banci, carduri si bani, sa-si completeze cunostintele si, totodata, sa-si satisafaca curiozitatile.

Copiii au formulat intrebari despre cum se calculeaza dobanda, cum se aplica comisioanele sau despre digital banking.

O atmosfera cu emotii, pasiune, daruire
Festivitatea decernarii castigatorilor Olimpiadei Micilor Bancheri a inceput cu un spectacol de muzica populara oferit de copii foarte talentati.
Marele premiu a plecat catre judetul Bacau, la Raileanu Andrei, elevul care a obtinut punctajul maxim (100 puncte).

La Olimpiada Micilor Bancheri s-au acordat 11 mentiuni, 3 premii, marele premiu si un premiu pentru inovatie in educatie (acordat de MasterCard).

Ne bucuram acum, ne revedem la anul

A fost o atmosfera plina de entuziasm, iar proiectele realizate de elevi au dat doavada de originalitate, creativitate, munca si multa daruire, atat din partea elevilor, cat si a indrumatorilor pe care acestia i-au avut.

Ne bucuram acum de rezultatele obtinute si ne intoarcem sa ne pregatim intens pentru urmatoarea editie a concursului de educatie financiara care cu siguranta va aduce noi provocari.

Aici sunt doar cateva dintre acele proiecte indraznete ale „micilor bancheri de azi, viitori economisti”. Felicitari tuturor participantilor!

In loc de…incheiere
Preocuparea celor mici pentru educatia financiara pentru a afla cat mai multe lucruri despre bani, banci, carduri, sprijinul si implicarea cadrelor didactice si a parintilor sunt fundamentul care contribuie la formarea unor elevi din ce in ce mai buni, cu o vasta cultura de educatie financiara si implicit la cresterea notorietatii proiectului si o participare cat mai numeroasa la editiile viitoare ale acestui eveniment.

Galerie foto

Câștigători ediția 2016:

Proiecte

Școala Gimnazială Nr. 11 „Ştefan Octavian Iosif”
Şcoala Gimnazială Nr.2, Braşov – Clasa a III-a B
Școala Gimnazială Constantin Parfene Vaslui
Școala Gimnazială nr. 1 – Videle – Teleorman – Clasa a IIIa
Colegiul National „Ferdinand I” Bacău
Şcoala Gimnazială “Emil Racoviţă” Oneşti, Bacău
Lic. Tehn. Agromontan Romeo Constantinescu Vălenii de Munte, jud. Prahova
Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare, Focșani – Clasa a III a A
Proiectul «De la idee la bani!»Scoala Gimnaziala Borlesti
Liceul Pedagogic “Spiru Haret” Buzău – Clasa a IV-a
Școala Alexandru Ioan Cuza, Bacău
Bancomatul vesel Scoala nr. 79
Şcoala Gimnazială Novaci, Gorj – Clasa a IV-a
Școala Nr. 3 Videle – Teleorman

Subiecte de la ediția 2016:

Subiecte 2016 (I) Subiecte 2016 (II) Subiecte 2016 (III)